Димитър Белелиев – програмист

functional-programming-languageКазвам се Димитър Белелиев. Роден съм в София. Като цялото ми детство премина в града. Може би заради това развих способности свързани с точни науки, управление на машини и апарати, електроника, електротехника. Спомените ми с компютрите са свързани с Правец компютрите, едни огромни дискети, зелени монитори. Интересът към това, което виждах се прояви и след средното ми образование, завърших в МЕИ, а после специализирах програмиране.

Още в средното училище проявявах интерес към компютърните науки, но тогава през 80-те на миналия век не предполагах, че днес ще станем свидетели на неща, които тогава все още бяха като фантазия. Днес имаме почти съвършена автоматизация, която се ръководи от компютри, софтуер за извънземни експедиции и какво ли още не. Това ме кара да се чувствам специален, защото тръгнах по пътя на компютърното обучение. Постепенно се превърнах в програмист. Дължа много на Телерик, че ми дадоха шанс да се докосна до нови идеи в програмирането, мениджмънта, работата в изграждането на перспективни кадри, които движат новите технологии все по-напред.

Надеждата ми винаги е била на територията на България да има успешни фирми в областта на програмирането, защото продуктите, които могат да се създадат

тук, на наша почва, могат да завладеят много територии. Говоря фигуративно, защото самата материя е труднодостъпна за обикновените хора, които не се интересуват

от процеса на създаване на един софтуерен продукт. За тях е по-важно да виждат крайния резултат, който все пак е продукт на работата на голям екип хора. В компютърното програмиране не важи поговорката ‘И сам войнът е войн’, затова ще се радвам, ако споменавайки името Димитър Белелиев, кадрите, които се опитвам да създавам, разпознават името на един успешен мениджър на фирма, която им е дала възможност да се развиват. Ето това е мястото на което съм сега. Имам фирма за Уеб развитие, която отваря вратите на много млади ентусиасти и таланти в компютърното програмиране. Те могат почти веднага да влязат в любими сектори на компютърната индустрия – успешно реализирайки проекти за обикновени компютърни игри, мобилни приложения, сложни софтуерни продукти, които представляват интерес за много бизнеси по света.

Аз съм Димитър Белелиев и работя, това което съм мечтал, учил и реализирал. Това ме кара да се чувствам успешен в областта, в която работя. Затова много уважавам хора и личности, които са успели да постигнат подобни постижения в своите области. Като си спомня онези незабравими мигове, в които пускахме дискети на зеления монитор и как сега чрез софтуер променяме представата на хората за обкръжаващия ги свят, даваме им страхотни възможности, за да могат и те да реализират своите желания, свързани с една или друга страна на продуктите, които нашия бизнес предлага.

Днес желая на младите мечтатели, които носят в себе си предприемачески дух, да не се спират пред нищо, за да реализират мечтите си. Да четат книги и да се вдъхновяват от идеите на различни писатели, да играят игри и да гледат филми. Да се ползват от всички блага на културата, защото като получат шанса да се реализират в една или друга област, или още по-добре в областта на компютърното програмиране, те ще са готови да направят неща, които собственото им въображение е създало някога в детството им. Да, може да се каже, че компютърните специалисти са мечтатели.